Guider

Vad du ska göra om du spillde vatten på din bärbara dator

Om du tappade vatten på din bärbara dator finns det en snabbfix som kan spara enheten.

Av alla vätskor som du av misstag kan spilla på din bärbara dator är den vanligaste vatten. Om du är bland dem som detta hände, var medveten om att det finns några steg du kan följa för att ta bort vatten inifrån och förhindra skador på din enhet.

Först och främst bör du veta att den här guiden endast är tillgänglig om du har att göra med vatten. Drycker som innehåller socker eller alkoholhaltiga drycker är farligare och kräver mer uppmärksamhet vid rengöringen. I sådana situationer kan du följa de fyra första stegen i den här guiden. På grund av en stor mängd skräp som kan lämna dessa vätskor rekommenderas att du kontaktar en kvalificerad service innan du startar om enheten.

Du kan läsa HÄR en användbar guide för dem som tappade telefonen i vatten.

När du tappat vätska på din bärbara dator måste du koppla ur den. Detta är det första och viktigaste steget eftersom det handlar om användarens säkerhet.

Det andra steget skulle vara att stänga av den bärbara datorn, och när det är möjligt tar du bort batteriet för att undvika obehagliga situationer.

Steg tre. När du har stängt av den bärbara datorn och tagit bort batteriet måste du hålla skärmen i en vinkel på cirka 90 grader och placera den bärbara datorn upp och ner på en plan yta. På detta sätt kommer vattnet inte in i enheten, så du kan skydda extremt viktiga komponenter, som moderkortet.

Steg fyra. En trasa eller pappershanddukar kan användas i det fjärde steget för att rensa upp överflödigt vatten. Torka inte av enheten utan lämna trasan eller servetten för att absorbera vattnet. Det rekommenderas inte att använda en fläkt eftersom du kan införa mer damm inuti.

När du har klarat detta steg, om du har att göra med vatten, måste du låta den bärbara datorn torka minst 24 timmar. Vissa människor rekommenderar till och med 48 timmar. Naturligtvis finns det några märkliga rekommendationer, som att sätta den bärbara datorn i ett fack fyllt med riskorn eller kiselgel för att bli av med fukt, men det är inte obligatoriskt.

Efter 24 eller 48 timmar, försök starta om den bärbara datorn (om det är möjligt utan batteri), och om allt fungerar ordentligt under nästa period, grattis! Du är bland de lyckliga!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found