Guider

Vad är skillnaden mellan Adobe AIR och Flash Player?

Om du använder internet regelbundet har du förmodligen stött på termerna “Adobe Flash Player” och “Adobe AIR”. Du är troligen bekant med den förra, särskilt om du älskar att titta på videor och spela spel på nätet, men du kanske inte vet mycket om det senare. Om så är fallet är den här guiden för dig.

Grundläggande information om Adobe AIR

Adobe AIR, tidigare känt som Adobe Integrated Runtime, är ett runtime-system som används av kodare för att bygga applikationer för mobila och stationära enheter. Specifikt kan dessa appar köras på iOS, Android och BlackBerry Tablet OS för mobila enheter och macOS och Microsoft Windows för bärbara datorer och stationära datorer. Adobe AIR brukade stödja Linux och BlackBerry 10 men detta har upphört under de senaste åren. Applikationerna som skapats i AIR är programmerade med ActionScript, Flash Player och Apache Flex.

Adobe AIR vs Flash Player

Adobe AIR betraktas som ett superset av Adobe Flash Player, men de skiljer sig åt genom att Flash Player är ett webbläsarinsticksprogram som stöder innehåll i webbläsaren medan AIR stöder innehåll som körs utanför webbläsare och kan användas även utan dem.

Program som utvecklats för Flash Player behöver inte installeras innan du kan använda dem; så länge du har en webbläsare öppen kan du komma åt och njuta av Flash-baserat innehåll. Tillämpningar som utvecklats för AIR kräver å andra sidan att du installerar dem i din dator eller mobila enhet och beter sig som inbyggda applikationer. Detta innebär att Flash-baserade appar endast har åtkomst till utvalda enskilda filer, medan AIR-baserade appar har obegränsad åtkomst till alla dina filer och lagringssystem.

Båda dessa har onekligen fördelar och nackdelar. Eftersom de fungerar som infödda applikationer är AIR-appar vanligtvis mer stabila och kan nås även om du inte har internetanslutning (beroende på app). Innan du kan använda dem måste du dock ladda ner installationsfiler och installera lämpliga program (för bärbara datorer och stationära datorer) eller hämta appen från relevant appbutik (för mobila enheter). Detta kräver flera minuter till skillnad från Flash-baserat innehåll, som enkelt kan nås med bara några få klick.

I många fall kommer appar som utvecklats på Adobe AIR fortfarande i topp eftersom de har möjlighet att integrera fler verktyg och funktioner som inte är tillgängliga eller genomförbara i webbläsarbaserat innehåll. Detta innebär att de kan ge användarna en rikare och mer tillfredsställande upplevelse. AIR-baserade appar kan till exempel enkelt komma åt din smartphones GPS- och accelerometerverktyg, integreras med Aktivitetsfältet eller Dock och dra nytta av enhetens multitouch-kapacitet.

Arbetar som ett team

Det är dock viktigt att notera att Adobe AIR och Flash Player inte exakt fungerar oberoende av varandra. I många fall arbetar de tillsammans för att säkerställa att innehållet kan flyttas smidigt mellan webbläsare och enhetens ursprungliga operativsystem och skapa en effektiv och strömlinjeformad användarupplevelse. Adobe AIR använder också Flash Player-tekniker för att korrekt leverera rika internetapplikationer på stationära och mobila enheter.

När det gäller säkerhet har både Adobe AIR och Flash Player flera sårbarheter. Det är dock säkert att säga att den senare har en högre risk. Kolla in det här inlägget om du vill veta mer om Flash Player-sårbarheter och säkerhetsfrågor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found