Guider

Så här fixar du appar som fryser och kraschar på Android

En av de saker vi älskar mest när vi använder Android-smartphones eller surfplattor är det faktum att vi kan ladda ner massor av appar. Bara genom att starta Google Play får vi omedelbar tillgång till en mängd olika appar. Medan vissa applikationer kostar några cent eller dollar, är majoriteten gratis. Vi kan prova nya appar dagligen! Men är upplevelsen av att använda apparna alltid smidig? Tyvärr inte. Några av dina favoritappar kan frysa eller krascha. Varje Android-användare stod inför detta problem minst en gång. Problemet kan uppstå på olika Android-enheter, inklusive LG G3, LG G4, Samsung S6 och S6 Edge, Nexus 5, Nexus 6, HTC 7, HTC 8, HTC 9 och många andra. Om detta stör dig nu och appar som fryser och kraschar på Android-smarttelefonen eller surfplattan du äger, prova lösningarna nedan.

Se även: Hur du fixar Android-telefon kommer inte att anslutas eller paras med Bluetooth 

Varför fryser appar eller kraschar?

Det finns flera anledningar till att appar fortsätter att krascha eller frysa. Appen kan inte svara eller den kan krascha om den inte är uppdaterad. Många appar fungerar mycket bättre om du har en stark internetanslutning. En annan anledning är att appen är dåligt kodad. Om du inte har tillräckligt med ledigt lagringsutrymme på din Android kan apparna inte köras ordentligt. Det är mycket viktigt att rensa appens cache och data då och då, särskilt för de appar du använder ofta. Om du inte har gjort det på ett tag kommer appen att börja fel. En programvarufel kan också orsaka problemet.

Så här fixar du problem som fryser och kraschar

Som du kanske märker kan olika saker vara orsaken till att appar kraschar eller fryser. Nu när vi vet vad som orsakar problemet, låt oss åtgärda det.

Starta om din Android-enhet

Det första du bör göra är att starta om enheten. Processerna som kan öppnas tillsammans med de appar som fortsätter att köras i bakgrunden stängs när du startar om enheten. På det sättet frigör du minnet som kan ha täppts till. Enheten kommer att fungera smidigare. Om du märker att apparna fortsätter att krascha eller frysa efter omstart, flytta till andra lösningar.

För att starta om enheten, håll ned strömbrytaren. När menyn visas trycker du på Starta om eller Stäng av och starta om.

Uppdatera dina appar

Apputvecklare gör sitt bästa för att leverera en fantastisk upplevelse till användarna, varför de ständigt arbetar med förbättringar. Om användare klagar över problemet, inklusive frysning och krasch, kommer utvecklare att åtgärda det med en uppdatering. Det är därför det är viktigt att regelbundet uppdatera alla dina appar eller åtminstone de du använder dagligen.

 • Öppna appen Google Play
 • Tryck på tre horisontella linjer för att öppna menyn
 • Klicka sedan på Mina appar och spel
 • Du kan trycka på Uppdatera alla eller gå igenom apparna och endast uppdatera de du vill ha.

Internet anslutning

Dålig och trög internetanslutning kan tvinga en app att krascha eller frysa. Detta är vanligtvis fallet med dåligt kodade appar. Vissa appar fungerar bra när internetanslutningen är stabil och stark, till exempel när du är ansluten till ett hem- eller kontors-Wi-Fi. Men om du använder en app när du är ansluten till Wi-Fi och byter till 3G kan appen frysa eller krascha. När du vill byta nätverk stänger du först appen. På så sätt undviker du att krascha. Om du för närvarande har problem med Wi-Fi och din anslutning är långsam, prova följande:

 • Växla Wi-Fi och flygplansläget
 • Stäng av Bluetooth
 • Starta om din Android-enhet och din router
 • Anslut till ett annat nätverk.

Rensa cache och data

Vi har alla våra favoritappar och vi använder dem dagligen. Under en viss tid staplas cachen och du kanske märker att appen går långsamt eller fryser eller kraschar ofta. Det händer ofta när vi använder några av de mest populära apparna som Facebook, Viber, Instagram, Spotify, Maps, Messanger, WhatsApp, etc. När du har raderat cachen fungerar appen normalt.

Här är vad du behöver göra:

 • Gå till Inställningar
 • Tryck på Appar (App Manager, Hantera appar, beroende på Android-enhet)
 • Hitta appen som fortsätter att krascha eller frysa och tryck på den
 • Tryck sedan på Rensa cache
 • Tryck på Tvinga stopp
 • Gå tillbaka till startskärmen och starta appen igen.

Att rensa cacheminnet hjälpte många användare att åtgärda problemen som "Instagram har slutat" eller "Viber har slutat fungera".

Vad ska jag göra om det inte löste problemet att rensa cacheminnet och en av dina favoritappar fortfarande kraschar? Du kan rensa data. Det är ett lite mer drastiskt steg än det tidigare eftersom det tar bort din personliga konfiguration av appen och all dess data. När du har gjort det här och startat appen blir det som om du just har installerat den. Det betyder att du måste konfigurera appen från grunden. Om du rensar data för Facebook-appen måste du ange ditt användarnamn och lösenord igen. Om du håller på att göra detta för det spel du spelar kommer alla inställningar, höga poäng och den andra appens data att gå förlorade.

 • Gå till Inställningar
 • Tryck på Appar
 • Klicka sedan på appen som inte fungerar bra
 • Tryck på Rensa data och sedan på Tvinga stopp.

Torka cachepartitionen

Genom att torka cachepartitionen tar du bort alla skräp och tillfälliga filer som är lagrade på din Android-enhet. Om några av filerna är skadade kan apparna du använder frysa eller krascha. Du kan också frigöra lite utrymme på din smartphone eller surfplatta. Du måste starta din enhet i återställningsläge. Varje smartphone har en annan kombination av knappar som behöver tryckas. Här är exempel:

Samsung: Hem-, ström- och volym ned-knappar

HTC och LG: Volym ned och strömbrytare

Nexus: Volym ned, Volym upp och Strömknappar.

Följ dessa steg:

 • Stäng av enheten
 • Tryck och håll nere kombinationen av knappar (om du använder Nexus, håll ned Volym ned, Volym upp och strömbrytaren)
 • Håll knapparna intryckta tills återställningsmenyn visas
 • Använd volymknapparna för att navigera till återställningsläge och välj det med strömbrytaren
 • I menyn Återställningsläge navigerar du till Torka cachepartition och välj den med strömbrytaren
 • När detta är klart, navigera till Starta om systemet nu och välj det med strömbrytaren.

Frigör lite utrymme

Du kan stöta på ett problem om du inte har tillräckligt med ledigt utrymme på din smartphone eller surfplatta. Har du några appar som du inte längre använder? Om du gör det, avinstallera dem. Så här tar du bort en app på Android-enhet:

 • Navigera till Inställningar
 • Tryck på Appar
 • Klicka sedan på fliken Nedladdad
 • Tryck på appen du vill ta bort och tryck på Avinstallera.

Ett annat enkelt sätt att återvinna utrymme och hålla din enhet ren är med en CCleaner-app. Denna applikation är tillgänglig på Google Play och den är gratis.

Ladda ner CCleaner.

Installera om appen igen

Ibland kan en ominstallation av appen lösa problemet. Allt är ganska enkelt. Först måste du radera applikationen genom att följa stegen som visas i tidigare lösningar. När du har gjort det, öppna Google Play, hitta apphämtningen och installera den igen.

Uppdatera programvaran

Om det finns en programvarufel kan du bli av med den genom att installera den senaste programversionen. En ny version förbättrar enhetens övergripande prestanda och dess säkerhet och det kommer också att medföra felkorrigeringar. Om du inte aktiverade automatiska uppdateringar på din enhet kan du se om det finns en uppdatering manuellt:

 • Gå till Inställningar
 • Rulla ned och knacka på Om enheten (Om telefonen, Om surfplattan)
 • Tryck på Programuppdatering eller Systemuppdatering.

Fabriksåterställning

Om inget verkar fungera, kanske din enhet desperat behöver en ny start. Återställning av fabriksdata raderar allt, alla appar, inställningar etc. Glöm inte att säkerhetskopiera dina filer!

 • Gå till Inställningar
 • Tryck på Backup & Reset
 • Tryck sedan på Fabriksåterställning
 • Tryck på Återställ telefon eller Återställ surfplatta.

Se även - Google Play-fel 

Hur stoppar jag appar från att krascha?

Det finns flera saker du kan göra för att undvika det här problemet och förhindra att appar kraschar och fryser. Tänk på att om en app är dåligt kodad kommer du inte att kunna göra så mycket. Om du har provat alla lösningar som vi har listat här och ingenting verkar fungera, ta bort den appen. Det finns många roliga och användbara appar på Google Play så att du förmodligen kan hitta en liknande app. För att förhindra att appar kraschar:

 • Använd inte för många appar samtidigt
 • Se till att dina appar är uppdaterade
 • Rensa appens cache och data (åtminstone för de appar du använder ofta).

Dessa problem / lösningar finns och är effektiva på alla Android-smartphones och surfplattor. Följ stegen som listas här så löser du problemet med lätthet!

Lista över populära appar som kraschar mycket.

Pokémon GO

Bitmoji-tangentbord - din avatar-emoji

Poke Radar för Pokemon GO

snapchat

budbärare

Använda sociala nätverk

Dots & Co.

Instagram

Google kartor

Facebook

Youtube

iTunes U

Talking Tom Gold Run

Uber

Pandora - Gratis musik och radio

Spotify musik

Netflix

Whatsapp Messenger

Gmail - e-post från Google

slither.io

Pinterest

Twitter

Amazon App

Rullande himmel

Card Wars Kingdom

Egg, Inc.

musical.ly - din videokommun

Google-appen

Diktator: Emergence

Waze -

100 bollar

Färgbrytare

Spel

Skype för iPhone

Använda sociala nätverk

Layout från Instagram

SoundCloud

Hoppa av!

Kik

Använda sociala nätverk

My Newborn Kitty - Fluffy Care

OfferUp

Polyforge

CSR Racing 2

Farm Heroes Super Saga

Chrome - webbläsare från Google

Subway Surfers

Gläfsa

Dropbox

Wish - Shopping gjorde kul

Min talande Tom

Tinder

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found