Guider

Varför blir min Android-telefon varm och överhettad?

Precis som alla andra dagar använde du din telefon för att ringa samtal, kontrollera dina sociala nätverkskonton, spela några spel på telefonen och skicka meddelanden med olika appar. Även om du inte riktigt kan komma ihåg något extra som du gjorde på din telefon, verkar det som om din telefon börjar överreagera på din användning. Det har nyligen börjat bli varmare än vanligt och du är inte säker på hur du åtgärdar det eller vad problemet kan vara. Så om du letar efter lösningar för att åtgärda problem med överhettning av Samsung / Android har vi en lista med lösningar tillsammans med några skäl som kan orsaka problemet.

Se även: Hur man ändrar bakgrundsbilden på Android

Varför blir Android-enheter heta eller överhettas?

Efter att ha investerat en betydande summa pengar i din telefon kanske du inte vill ha en defekt enhet eller bara släppa den eftersom den överhettas. Du måste komma ihåg att användning spelar en viktig roll när man diskuterar överhettningsproblem. Vad du anser som genomsnittlig användning kan vara för mycket för din telefon.

Att spela spel som tar en vägtull på telefonens CPU kan leda till överhettning. Avid internetanvändare måste också vara försiktiga eftersom långa timmar av surfning kan skada batteriet. Som ett resultat kan det börja värmas upp efter ett tag. Problemet med överhettning uppstår när telefonens CPU inte kan hålla jämna steg med kraven. När en telefon har arbetat länge kan vissa delar av telefonen börja värmas upp. Till skillnad från våra stationära och bärbara datorer har våra telefoner inte lämpliga ventilationsmedel.

Med våra Android-smartphones och surfplattor som ständigt används medan vi bär dem i handflatorna finns det inte tillräckligt med utrymme för att enheten ska andas. Det är därför du när du spelar ett spel får en överhettad telefon. Ett spel kräver att många delar av telefonen fungerar samtidigt. Det får telefonen att fungera mycket mer än den tid då du kanske skummar igenom bilderna i telefonens galleri. Det är därför spel är känt som den främsta orsaken till överhettningsproblem.

Medan spel skildrar ett problem är en annan orsak som har noterats i stor utsträckning överdriven internetsökning. Om du tittar på YouTube-videor i timmar är det ingen tvekan om att din telefon börjar bli märkbart varmare. Detta beror på den långa tid som telefonskärmen är på, den ansträngning som din telefon gör för att spela upp videon och det faktum att den också måste säkerställa dataanslutning. Allt detta ger upp till en mängd arbete som din telefons processor har svårt att utföra.

En annan sak som du kanske vill vara försiktig med är om det är din telefon som överhettas eller om batteriet är för gammalt och har börjat överhettas eftersom dess livscykel nästan är över.

Nu när vi vet några av anledningarna till att din Android-enhet kan bli överhettad, låt oss titta på hur problemet kan åtgärdas.

Lösningar för att lösa problem med överhettning av Android-telefoner

Lösning 1: Lämplig ventilation

Om du märker att din telefon eller surfplatta blir för varm i fickan eller när du använder ett fodral får din enhet inte chansen att släppa ut värmen som bildas när du använder enheten. Försök använda telefonen eller surfplattan utan fodralet. Kontrollera nu om det fungerar utan att värmas upp. Om problemet är löst när du använder telefonen utan fodralet måste du överväga att ändra ärendet eller inte använda ett fodral alls. Det kan vara materialet i fodralet som inte tillåter att telefonen andas. Samma problem kan uppstå när enheter förvaras i fickan.

Lösning 2: Starta om enheten

Om det här är första gången du märker att din telefon blir överhettad startar du om enheten. Medan omstart kan vara en tillfällig åtgärd räcker det ibland för att hjälpa din telefon eller surfplatta att sätta allt på plats igen och börja om, vilket kan minska risken för att din enhet överhettas igen.

Lösning 3: Uppdatera programvaran

Telefonens programvara säkerställer att telefonen fungerar smidigt. Föråldrad programvara kan börja orsaka många problem för din telefon inklusive överhettning. Uppdatera programvaran på din telefon så att den kör den senaste versionen. Programuppdateringar hjälper till att fixa buggar och andra kända problem på telefonen eller surfplattan. Om din enhet hade ett känt problem kan en uppdatering lösa problemet. Tillverkare uppmuntrar till automatiska uppdateringar men om du väljer att inte uppdatera din telefon är det dags för dig att ompröva.

 • Gå in i inställningsmenyn på din telefon.
 • Klicka på Om enheten
 • Här kommer du att märka möjligheten att söka efter uppdateringar
 • Tryck på den och låt din telefon uppdatera till den senaste versionen
 • Starta om telefonen efter uppdateringen

Kontrollera om uppdateringen kunde lösa problemet med överhettning.

Lösning 4: Uppdatera apparna

Medan din telefons programvara spelar en viktig roll kan apparna också vara den skyldige bakom en överhettad telefon eller surfplatta. När enheten överhettas, leta efter appar som du nyligen har installerat. Det finns en möjlighet att appen kan ha ett fel eller ett problem som kan orsaka att telefonen överhettas. Se till att alla dina appar är uppdaterade så att alla kända problem åtgärdas innan din telefon skadas av överhettningsproblemen.

 

Lösning 5: Var förvarar du din telefon?

En del av oss lämnar slutligen våra telefoner på instrumentbrädan i vår bil där solljuset kan överhettas. Samma problem uppstår när telefonen hålls nära andra elektroniska enheter som kan magnetisera enheten och under en tidsperiod kan det leda till överhettningsproblem. Även när du laddar telefonen är det viktigt att leta efter en plats där telefonen inte värms upp för mycket. Anledningen är att laddning av telefonen vanligtvis leder till en liten temperaturökning.

Lösning 6: Investera i originaldelar

Har du nyligen bytt ut batteriet på din telefon? I så fall köpte du det nya batteriet från tillverkaren? Billiga förfalskningar av alla delar finns på internet. Att försöka spara lite pengar på delarna kan leda till en större investering eftersom de falska delarna så småningom kan göra din telefon obrukbar. Använd originaldelar, särskilt när du byter batteri i telefonen. Kom ihåg att välja ett batteri som är original och köps från en auktoriserad återförsäljare. Kvaliteten på originaldelarna säkerställer att telefonen går smidigt medan de billigare kan börja skapa problem för dig.

Lösning 7: Skärmens ljusstyrka

Telefonskärmen är den främsta orsaken till batteriladdning för surfplattor, det är ännu värre eftersom skärmen är större. Stora skärmar betyder mer batterianvändning för att driva skärmen. När du bestämmer dig för att hålla skärmens ljusstyrka högst, slutar den använda mycket batteri. Dra ner meddelandeskärmen på din telefon och kontrollera ljusstyrkan. Om du tycker att det är extremt högt, överväga att minska det till en mer bekväm nivå.

Du kan enkelt ändra ljusstyrkan om du går ut i solen och vill kolla din telefon. När du är borta från solljuset, kom ihåg att sätta ner ljusstyrkan igen.

Lösning 8: Sök efter appar med bakgrundssynkronisering

Vi älskar alla vår telefons förmåga att tyst arbeta i bakgrunden för att uppdatera aviseringarna och hålla våra konton uppdaterade. Men oftare än inte behöver vi kanske inte all synkronisering för ett antal appar. Din telefon måste göra en hel del arbete när den synkroniserar dina konton i bakgrunden. Försök att hålla de viktiga synkroniserade medan du kan stänga av bakgrundssynkronisering för andra appar.

 • Gå till inställningsmenyn på din telefon
 • Tryck på Konton
 • Klicka på appar under listan över appar som du vill inaktivera synkronisering för och ändra synkroniseringsinställningarna.

Detta hjälper din telefon att spara lite ansträngning och minska överhettningen av din telefon.

Lösning 9: Ändra aviseringsinställningarna

Meddelandeinställningarna på din telefon för en mängd olika appar kan också göra skillnad. När du ändrar appinställningarna för att visa aviseringar för ett begränsat antal appar - de som du inte kan missa aviseringarna för - kommer du att kunna minska telefonens arbetsförmåga. Ändring av aviseringsinställningarna för de appar du inte behöver kan göras genom att gå till menyn Inställningar på din telefon och trycka på Programhanteraren. Kontrollera under nedladdade appar för de appar som du har installerat och tryck på varje app för att kontrollera aviseringsinställningarna. Du kan markera eller avmarkera aviseringsalternativet för de appar du behöver.

Lösning 10: Har din telefon en bra kamera?

Fantastiska kameratelefoner med bra bildkvalitet är användbara men de kan bli ganska heta om du slutar spela in en lång video med sådana telefoner. Detta beror på att telefonen kräver mycket CPU-kraft när den spelar in en video. En av användarna hade pratat om detta problem med sin Sony Xperia Z5. När kamerainställningarna sattes till Hög och en video togs fann han att telefonen visade ett varningsmeddelande angående överhettning av telefonen och att den stängdes av.

Att starta om telefonen efter några minuter löste problemet och han kunde använda telefonen igen. När du använder höga inställningar i din kamera kan du få ett problem som hans om telefonens kamera används under mycket långa perioder. Se till att kamerainställningarna är relativt lägre om du ska använda kameran för att spela in en lång video.

Lösning 11: Använd en app för att åtgärda problemet

Om din Android fortsätter att överhettas efter att ha provat ovanstående lösningar kan det vara din näst bästa insats att använda en app för att lösa problemet. Play Store har ett antal appar som kan vara till hjälp för att lösa överhettningsproblem på olika sätt. Det finns appar som hjälper dig att identifiera andra appar som kan tappa batteriet på din telefon och få processorn att fungera mycket hårdare än den borde. Sedan finns det appar som kan hjälpa till att använda batteriet effektivt så att batteriet inte överhettas. Några av de appar som du kanske tycker är användbara är:

Greenify - Det hjälper din telefon att köra mer effektivt genom att vila appar som du inte använder för tillfället. Det hindrar också appar från att tappa telefonens batteri och säkerställer också att telefonens CPU inte sätts i oönskat arbete på grund av appar som körs i bakgrunden utan anledning. Den har en extremt låg CPU- och batteriförbrukning vilket gör den till en anständig app för överhettningsproblem.

Coolify - En annan app som är mycket effektiv för att hålla telefonens temperatur under kontroll är Coolify. Den använder rootbehörigheter för att fungera effektivt, så den här appen är bara bra för användare som är bekväma med att ge root-åtkomst till en app på sin telefon.

Cooler Master - Den här appen visar enhetens temperatur och hjälper dig att kyla ner enheten genom att upptäcka appar som gör att din telefon överhettas. Den skannar enheten, identifierar appar som inte fungerar bra och hjälper dig att hålla din telefon sval.

Dessa tre appar är inte de enda tillgängliga i Play Store. Det finns ett antal andra appar. Se till att du granskar recensionerna och förstår hur det fungerar innan du installerar det så att du vet vad du kan förvänta dig av appen.

Lösning 12: Återställ telefonen till fabriksinställningar

När allt annat misslyckas ligger lösningen på alla problem i en fabriksåterställning. Med en fabriksåterställning blir din telefon precis som den var när den kom ur lådan. Du kommer att förlora all data och du kommer också att förlora de appar som du kanske har installerat på din telefon. Uppsidan är att du kommer att kunna åtgärda problemet och med all din säkerhetskopiering, om ditt problem är löst, kan du återställa all data och använda din telefon som vanligt.

Se till att du skapar en säkerhetskopia innan du försöker återställa telefonen så att du inte tappar något. Följ dessa steg för att återställa telefonen till fabriksinställningarna:

 • Gå in i inställningsmenyn på din telefon.
 • Tryck på Säkerhetskopiera och återställ
 • Du kommer att märka alternativet att säkerhetskopiera data. Du kan markera det här alternativet om du vill skapa en säkerhetskopia och sedan trycka på Fabriksåterställning.
 • Din telefon startar processen för en fabriksåterställning och den startas om automatiskt.

När telefonen startas om, kontrollera om den fungerar utan överhettning. Om problemet är löst kan du återställa data och börja använda din telefon som vanligt. Men om problemet kvarstår måste du ta telefonen till butiken eller din operatör. Om din telefon är under garanti kan du kanske reparera den utan avgifter eller till och med få en ersättning för den.

Vad ska jag göra när min telefon börjar överhettas efter vattenskador?

Om din telefon utsätts för fukt eller vatten finns det en möjlighet att vissa delar av telefonen under en tidsperiod skadas vilket leder till överhettning av telefonen. För att undvika detta, se till att du inte använder telefonen mycket i vattenbenägna områden. Undvik att ta telefonen med dig när du går in i badrummet för att duscha. Undvik också att använda telefonen i närheten av en pool regelbundet, där enstaka stänk så småningom kan försämra telefonens livslängd. Om du använder telefonen i stor utsträckning i områden som utsätter din telefon för fukt kan du sluta minska telefonens livslängd och det kan orsaka överhettningsproblem.

Se även - vattentät telefon

Å andra sidan, om din telefon tappades i vatten och blev helt våt, slå inte på den omedelbart. Dra ut bakstycket (om det är avtagbart) och ta ut batteriet från telefonen. Torka delarna ordentligt och lämna sedan telefonen i en påse med ris eller en påse med kiselgelpåsar i 24 timmar. Detta hjälper dig att torka telefonen och fukt kommer att tas bort från de delar av telefonen som blivit våta. Lägg ihop delarna och försök använda telefonen nu. Om du börjar märka ett överhettningsproblem nu, ta telefonen till en professionell som kan kontrollera om vattnet fysiskt har skadat delar av telefonen som kan behöva åtgärdas för att lösa problemet.

Hur får jag reda på om det är telefonen eller batteriet som överhettas?

Det är viktigt att identifiera orsaken till problemet så att du kan lösa det korrekt. Om batteriet överhettas blir telefonens baksida varm. Stäng av telefonen och ta ut batteriet och kontrollera om det är batteriet som är uppvärmt. Peka på telefonen efter att ha tagit ut batteriet för att kontrollera om telefonen är varmare eller om batteriet är. Du hittar svaret här. Många Samsung Galaxy S2-användare hade märkt Samsung Galaxy S2-batteriets överhettningsproblem, men det är alltid viktigt att ta reda på var det verkliga problemet ligger innan man försöker fixa det.

Men om du inte kan räkna ut vad som är rätt kan du kontrollera detaljer om batteriet med hjälp av en stjärnkod. För att använda stjärnkoderna, öppna telefonens knappsats och slå * # * # 4636 # * # *. Alla telefoner stöder inte det här alternativet så du får antingen inga resultat eller så kan du se en ny skärm där du kan välja Batteriinformation.

Om stjärnkoden fungerar på din telefon trycker du på Batteriinformation och kontrollerar detaljerna. Två saker som hjälper dig att identifiera om ditt batteri är skyldigt är - Batteriets hälsa och batteritemperatur. Om batteritemperaturen är mellan 30 och 40 grader kan du anse det som normalt beroende på din telefonanvändning, men om det är mer än så vet du att batteriet är problemet. Samtidigt, om din batterihälsa säger bra, behöver du inte oroa dig.

Om stjärnkoderna inte fungerar kan du använda en app för att identifiera problemet. Min batteristatus-app är en användbar app för att kontrollera om batteriet orsakar problemet. Det visar inte så många detaljer som stjärnkoden, men det kommer att berätta batteriets hälsa och temperaturen som hjälper dig att identifiera problemet.

Om batteriet är bra kan du dra slutsatsen att det inte är batteriet utan telefonen som överhettas.

Vad ska jag göra om min telefon blir varm när den laddas?

Telefonens temperatur tenderar vanligtvis att stiga under laddning. Det anses normalt för användare att märka en liten förändring av telefontemperaturen. Men om du märker en ovanligt brant temperaturförändring på telefonen kopplar du ur laddaren och strömmen till din telefon. Låt den svalna innan du startar om telefonen.

Det finns en chans att detta problem är relaterat till ett defekt batteri eller en defekt laddare. Kontrollera om den del av telefonen som blir extremt varm är det avsnitt där telefonens laddare ansluts till telefonen. Om så är fallet kan problemet ligga i telefonens fysiska ledningar eller så använder du kanske inte originalladdaren. När Samsung Galaxy S2 lanserades använde jag en av dem bara för att hitta några Samsung Galaxy S2-laddningsproblem som överhettade telefonen. Jag insåg att jag använde en gammal laddare hemma medan jag behöll den ursprungliga på min arbetsplats för att ladda den om batteriet tar slut medan jag var på jobbet. Jag insåg att den gamla laddaren var problemet.

Byt laddaren och kontrollera om telefonen överhettas även efter att du har bytt laddare. Om det gör det, ta sedan telefonen till verkstaden så att personalen kan kontrollera ledningarna på telefonen. Telefonens ledningar kan ha skadats under laddningsprocessen. Om din telefon är under garanti, överväga att ta den till tillverkaren för att kontrollera om telefonen kan repareras eller bytas ut.

Överhettning är ett vanligt Android-problem och fram till den tid det inte händer överdrivet kan överhettning för många telefoner lösas med några enkla försiktighetsåtgärder som vi nämnde i artikeln.

Eftersom vi har stött på batterier som sprängs på grund av överhettningsproblem vet vi att överhettning kan vara dödlig för din telefon, så om du har en telefon som överhettas, se till att det första steget du tar när det är för varmt är att stänga av den . Du kan utföra lösningarna efter att telefonen har svalnat eftersom en het telefon blir svår att använda och det kan öka problemen på din telefon.

De lösningar vi har nämnt fungerar på nästan alla Android-telefoner inklusive Samsung-, LG-, Nexus-, Sony- och HTC-telefoner. Du kan prova dessa lösningar för överhettning av Android och om problemet inte kan åtgärdas kan din telefon ha genomgått fysisk skada. Ta den till verkstaden, butiken där du har köpt den eller din operatör.

Du kan också läsa: Hur man rotar Android

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found