Guider

Så här startar du Android i säkert läge

Android är ett utmärkt operativsystem, känt för sin enkelhet och bra prestanda. Oavsett vilken version av operativsystemet du har, då och då kan du stöta på ett problem. När vi märker ett problem tror vi vanligtvis att vi snart måste besöka verkstaden eller investera i en ny telefon eller surfplatta. Den goda nyheten är att du kan fixa de flesta av problemen på egen hand, särskilt om en tredje part är ansvarig för det. Android kommer med ett mycket användbart verktyg - Säkert läge. Det hjälper oss att räkna ut om någon av apparna vi laddade ner orsakar problemet. Den här gången ska vi visa dig hur du startar Android i felsäkert läge.

Se även: Så här fixar du Android kommer inte att ansluta till Wi-Fi på alla varianter 

Vad är säkert läge på Android?

Innan du visar hur du startar Android i felsäkert läge, låt oss förklara vad felsäkert läge är.

Felsäkert läge är ett praktiskt felsökningsverktyg som hjälper Android-användare att räkna ut om en av de appar som de laddade ner orsakar problemet på deras enhet. Tro det eller inte, tredjepartsappar kan orsaka massor av problem. Om de är dåligt kodade kan de vara ansvariga för överhettning, GPS-problem, fördröjning, frysning, batteriladdning och många andra problem.

När du startar om enheten till säkert läge kommer alla tredjepartsappar att inaktiveras. Det betyder att du bara kan använda de program som medföljde din telefon eller surfplatta.

Använd din telefon eller surfplatta i felsäkert läge ett tag, låt oss säga i några timmar eller under en dag. Se hur din Android-enhet beter sig i felsäkert läge. Om du märkte överhettning eller fördröjning, använd din enhet under en viss tid för att se om den fortfarande går långsamt eller blir varm. Om så inte är fallet och allt fungerar bra, är en av apparna definitivt ansvariga för problemet. Du får dock inte svar på vilken app som är den skyldige. Du måste ta bort appar från tredje part en efter en eller göra en fabriksåterställning. Å andra sidan, om problemet kvarstår, kan du prova andra felsökningssteg för det specifika problemet, gå till en fabriksåterställning, och om inget fungerar, besök en verkstad.

Hur startar du din Android i felsäkert läge?

Nu när vi vet vad det här verktyget är, låt oss se hur man startar Android i felsäkert läge för Android 4.1 eller senare. Stegen är ganska enkla.

 • Håll ned strömbrytaren
 • Du kommer att se menyn med flera alternativ
 • Tryck och håll ned Ström av

 • Efter en sekund eller två kommer du att bli tillfrågad om du vill starta om enheten i felsäkert läge

 • Tryck på OK
 • Enheten startas om och du ser Felsäkert läge i skärmens nedre vänstra hörn.

Nu när du är i felsäkert läge, använd din enhet normalt. Om det fungerar utan problem kan du vara säker på att en av apparna orsakar problemet. Den enda lösningen är att ta bort appar från tredje part en efter en. Om du har för många appar och vill ge din enhet en ny start kan du gå till en fabriksåterställning (förklaras nedan).

För att radera appar, följ stegen nedan:

 • Navigera till Inställningar
 • Tryck på Appar (på vissa enheter är alternativet Apps Manager, Manage apps, etc.)
 • Klicka sedan på avsnittet "Nedladdat"
 • Tryck på appen du vill ta bort och tryck sedan på Avinstallera

Om du har massor av tredjepartsappar och tycker att avinstallera dem en efter en för att vara tidskrävande kan du göra en fabriksåterställning. Du kan också prova detta om problemet kvarstår i felsäkert läge. Detta raderar allt på din enhet, inte bara appar utan inställningar och data. Det är därför du måste ha allt säkerhetskopierat.

 • Gå till Inställningar
 • Tryck sedan på Backup & Reset
 • Tryck på Återställ fabriksdata
 • Tryck på Återställ telefon eller Återställ surfplatta.

Hur stänger jag av felsäkert läge?

När du är redo att avsluta felsäkert läge, håll ned strömbrytaren och tryck sedan på Starta om. Enheten startar till normalt läge och du kan använda den som vanligt.

Tredjepartsappar kan orsaka problem på alla Android-enheter, inklusive LG G3, LG G4, Samsung Galaxy S5, Samsung S3 Samsung S6, Samsung S7, HTC One M9, HTC 10 och alla andra modeller där ute. Tack vare Android Safe-läge kan du enkelt ta reda på om en app är skyldig för överhettning, fördröjning eller något annat problem. Om så är fallet, ta bort apparna. Du kan alltid installera dem senare en i taget och se vilken som orsakade problemet i första hand.

När du laddar ner apparna från Google Play, var uppmärksam på kommentarsektionen. Se vad andra Android-användare hade att säga. Om de klagar mycket på batteriförbrukning eller andra problem, undvik att ladda ner appen. Det bra är att det finns massor av appar på Google Play, så att du kan hitta en liknande app som fungerar felfritt!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found