Guider

Behöver du verkligen en ny telefon? Ställ dig själv dessa 5 frågor

Överväger du ett alternativ att köpa en ny smartphone? Det låter säkert frestande, men har du frågat dig själv, behöver du verkligen en ny telefon? Om inte, är det dags att göra det nu. Vi måste skilja våra önskemål från våra behov. För några år tillbaka fanns några bra telefoner där ute, men de hade inte den uppsättning funktioner som dagens telefoner gör. Så de kom inte med en enorm prislapp. Dessutom erbjöd flygbolagen dessa med ganska bra månadsplaner. På så sätt kan du enkelt hoppa från en äldre modell till en ny när kontraktet upphör.

Historien är annorlunda nu. Det finns några riktigt dyra telefoner tillgängliga idag. Ta bara iPhone 7 eller Samsung Galaxy S8 som exempel. Om du vill ha en olåst telefon måste du spendera hundratals dollar. Transportörer erbjuder dem också, men du måste registrera dig för en viss plan, och de vanliga alternativen är 12, 24 och till och med 30 månader. Naturligtvis är inte alla telefoner så dyra. Ja, det finns några riktigt överkomliga, men innan du spenderar dina pengar på det, ställ bara dig själv dessa frågor först.

Se även: Topp 3 enkla sätt att öka Androids prestanda

Fungerar min telefon bra?

Det här är den första frågan du bör ställa dig själv. Upplever du vissa fel ofta? Eller fungerar din telefon bra? Även om du upplever några problem då och då, kom ihåg att du förmodligen kan fixa dem på egen hand. Och du kan göra det med några få kranar eller med hjälp av några användbara appar.

Som jag har sagt är det viktigt att skilja mellan våra önskemål och behov. En smartphone behövs säkert, men om den du har nu fungerar bra, varför spendera pengar på en ny? Detta är särskilt viktigt om du har en liten budget. Så innan du rusar till affären eller till din operatör för att få en av de senaste tekniska bitarna, överväga dessa saker.

Behöver jag verkligen några extra funktioner?

Att titta på alla de annonser som visar en ny design och funktioner gör att du vill köpa telefonen. Vi känner alla den känslan. En fingeravtryckssensor, en irisskanner, extra kameralternativ, etc. det låter coolt. Men det är dags att fråga dig själv om du verkligen behöver dem?

Fler funktioner, särskilt nya - det högre priset. Jag minns den tid då fingeravtryckssensorn var en av anledningarna till att jag ville ha en ny telefon. Så när min gamla gick sönder bestämde jag mig för att köpa en med den. Och föreställ dig detta - jag använder inte ens sensorn nu. Allt låter coolt och fantastiskt, men efter ett tag kommer du förmodligen att tycka att det är tråkigt, speciellt om du inte är en teknikmissbrukare. Om din telefon har de saker du behöver och faktiskt använder, behöver du kanske inte skaffa en ny. Åtminstone inte ännu.

Hur länge använder jag min nya telefon?

Om du funderar på att köpa en telefon till ett värde av hundratals dollar, måste du undra hur länge du ska använda den. Kom ihåg de gamla gamla tiderna för Nokia 3310 och liknande telefoner. Du köper den och använder den i flera år. De var robusta och trendiga.

Tiderna har förändrats. Nu spenderar du $ 700 eller mer för en ny iPhone eller Samsung S8, och nästa år vill du ha en ny. Naturligtvis kommer den nya att ha fler funktioner, fler färgalternativ, den kommer att ha mer av allt.

Även om du inte planerar att köpa en dyr enhet, men en av de överkomliga, jämför den med din telefon. Är det verkligen så bättre? Kommer du att använda den i två eller tre år? Om inte, håll pengarna i fickan lite längre.

Är en ny modell verkligen så bättre än sin föregångare?

Det här är nästa fråga. Du kanske tror att det är, men låt oss inse det, skillnaderna är vanligtvis inte så stora. Till och med utformningen av telefonerna förändras inte för mycket. Vi har iPhone som ett bra exempel.

Alla förväntade sig att iPhone 7 skulle vara helt annorlunda än sina föregångare. Men när det blev tillgängligt lämnades iPhone-fansen lite besvikna. I princip samma design och några fler funktioner. Är det värt att byta? Förmodligen inte, särskilt om du har en iPhone 6 eller 6s. En annan sak du bör komma ihåg är att ju längre du väntar desto lägre är priset. Att vara tålmodig låter bra?

Ska jag spara till något annat?

Budget är avgörande när du handlar. Även om du inte har en alltför stram budget, fråga dig själv om du skulle spara pengar för något annat du verkligen behöver? Eller ska du spara för någon annan modell?

Sätt dina prioriteringar först. Och även om du inte har några prioriterade inköp nu kanske du kan spara pengar för någon avancerad modell, något riktigt fantastiskt. Glöm inte en sak till. Telefonerna fortsätter bara att komma ut. Varje år finns det en iPhone, avancerad Samsung-telefon, LG, Huawei, HTC, etc. Kanske skulle det vara smartare att spara. När tiden kommer kan du köpa nästa bästa smartphone. Vem vet?

Slutsats

Om en ny telefon inte är ett behov utan en önskan, glöm inte att det bara är en shoppingimpuls. Vi har alla det. Och i dessa dagar, när nya telefoner fortsätter att bli glänsande och snygga, vill vi helt enkelt spendera pengarna på det. Ställ dig själv dessa frågor innan shoppingimpulsen tar över dig. När du ger svaren kommer troligen impulsen att vara borta. Du kommer gärna att du inte spenderar dina pengar, och du kommer att räkna ut att telefonen du har nu inte ska bytas ut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found