Guider

AMD vs Intel: Vilken är för dig

Det värsta argumentet på planeten när det gäller datorer och teknik är AMD kontra Intel-processorer och datorentusiaster runt om i världen gör sitt bästa för att göra en grundlig undersökning innan de köper. Medan vissa människor föredrar att gå med en förbyggd bärbar dator eller PC, gillar äventyrsälskare att bygga en maskin från grunden.

När du väljer den hårdare men den mer givande vägen måste du välja allt från CPU-chassi till processor, moderkort, RAM-typ och grafikkort. Det är ingen avsikt att starta något fanboy-krig här, men guiden om AMD vs Intel: Vilken är för dig kommer att utforska både fördelar och nackdelar med båda dessa märken.

Intel har konsekvent drivit sin gräns genom att leverera mindre kärnor men förbättrade klockhastigheter. Å andra sidan har de budgetvänliga AMD-processorerna drastiskt ökat sitt kärnantal. Saker och ting var inte så här alltid, men med AMD: s Ryzen och Intels Coffee Lake-processorer har tävlingen värmts upp som aldrig förr. Jämförelsen kommer att utforska dessa chipsets i olika användningsscenarier och förklara vad de är lämpliga för och var de vacklar så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

AMD vs Intel

Budget / pris - värde för pengarna

Argumentet kan fortsätta hela dagen, men det är din budget som avgör vad du kan köpa. De flesta köpare letar efter det bästa priset. Pris / prestationsförhållandet vinner så småningom, varför du bör fokusera på den maximala budget som du kan spendera på din processor.

Nybörjarprocessorerna är riktigt konkurrenskraftiga idag från både AMD och Intel, men den senare tenderar att ta bort några fantastiska funktioner när du köper deras billigare versioner. Pentium G4560 och andra Pentium-årsdagsserier som släpptes nyligen är mycket billiga, under $ 70, medan AMDs startnivå börjar runt $ 100. Pentium-serien är extremt begränsad när det gäller prestanda, men Intel låter dig överklocka deras processorer för att få ut det mesta av dem.

Mellanivån domineras återigen av AMD eftersom de säljer de flesta av sina processorer till ett billigare pris jämfört med Intel i5-processorer. Företagets nyaste utbud av Ryzen 5-processorer erbjuder 4 eller 6 kärnor till överkomliga priser runt $ 200 medan Intel K-serieprocessorer kan gå hela vägen upp till $ 350 om du letar efter de bästa varianterna inom mellannivån.

Överst på linjen processorer från Intel i i7-serien är relativt dyrt jämfört med AMD Ryzen 7, som är under $ 350. Medan prissättningen i olika regioner kan variera, kommer prisskillnaden att vara densamma och om du letar efter mest valuta för pengarna, bör du gå till AMD-processorn eftersom den levererar i varje front. Antalet kärnor är svagare jämfört med Intel, men företagets nya Ryzen-arkitektur kompenserar för det genom att tillhandahålla den billigaste flerkärniga prestandan du kan få, vilket annars inte är möjligt med Intel.

Vinnare - AMD

Spel - Den bästa FPS och grafiken trohet

Spelvärlden är en blandad sak, särskilt i en tid då AMD och Nvidia-grafikkort tävlar om överlägsenhet i rymden. Om du inte har stött på detta ännu, vet att både de nuvarande allmänna konsolerna Xbox One och PlayStation 4 drivs av AMD-chipsets. Det betyder inte att de är de bästa processorerna för spel, men när det gäller att tillhandahålla ett allt-i-ett-chipset där du inte behöver köpa en dedikerad GPU är det det klokaste alternativet, det är därför Sony och Microsoft har valt samma sak.

Intel är relativt stark i spelzonen, speciellt om du är en dedikerad spelentusiast som investerar i en GPU. De flesta moderna spel som Battlefield V, Hitman eller Call of Duty Black Ops III är utformade för att använda flera kärnor. Dessa spel har gynnat AMD på ett sätt som de kan prestera mycket bättre. Företaget har också haft exklusiva kontrakt med vissa spel som Battlefield för att ge bättre bildhastigheter och övergripande prestanda.

Den bästa delen slutar där eftersom Intel-processorer som helhet anses vara de bästa för alla typer av spel. Vare sig det är krävande titlar som Total War, förstapersonsskjutare eller enspelarspel som Tomb Raider-serien, nyligen bekräftade tester att Intel levererar minst 10 fps mer än AMD vilket är ett betydande hopp för de flesta spelare. Testerna utfördes baserat på både Nvidia- och AMD-kort men resultaten var desamma.

Jämförelsen är inte fullständig eftersom Intel nyligen har samarbetat med AMD för att integrera sina grafikprocessorer i sina chipsets. Partnerskapet gjorde det möjligt för dem att göra smala och kraftfullare bärbara datorer som förväntas bli normen de närmaste månaderna. Medan AMD härskar igen om du letar efter en budgetvänlig spelmaskin för MOBA eller FPS, är Intel extremt kraftfull för spel, men du bör investera i ett grafikkort.

Vinnare - Intel

Överklockning - Pushing its Limit

Överklockning är inte för alla. Period. Om du inte är en PC-entusiast skulle du inte ens tänka på det här eftersom de flesta inte vill tegla sina processorer eller upphäva garantin genom att trycka på den för mycket. Både Intel och AMD försöker erbjuda sitt bästa så att du kan få ut det mesta av vad chipset kan.

När du går efter Intel i5- eller i7-processorer kommer du förmodligen att stöta på termen K som används för att beteckna att dessa processorer levereras olåsta. Med ett kompatibelt moderkort kan du antagligen trycka på en enkel 3,5 GHz-processor helt upp till 4 GHz och kanske ännu mer om din kylinställning tillåter det. Det leder till ytterligare inköp som en vätskekylningslösning från Corsair eller andra märken för att kompensera överhettningsprocessorn.

Tidigare och nu har AMD varit riktigt bra på att låta människor ta kontroll över sina processorer för att mjölka sitt bästa. Om du väljer en Ryzen-dator kan du gå till X-serien i Ryzen 3, 5 och 7 som alla motsvarar Intel K-processorerna. Det finns ingen priskontroll på dessa produkter eftersom du kan hitta något så lågt som $ 120 eftersom det finns överklockningsvänliga ingångsprocessorer från båda företagen.

Var medveten om att överhettning är en mycket vanlig fråga och för mycket ansträngning kan stänga av processorn automatiskt för att undvika skador. Under de senaste lanseringarna har AMD avslöjat de extremt kraftfulla Thread-ripper-datorerna för att tävla mot Intel i9-processorer. De går head to head när det gäller prestanda och detta är definitivt ett område där slutresultatet blir oavgjort.

Vinnare - Slips

Videorendering - Den punkt där fler kärnor hjälper

De mest intensiva applikationerna, särskilt sådana som att bearbeta hundratals sidor med excel-ark, rendera stora videofiler och packa upp RAR-filer kan alla göras snabbare med en AMD-processor. Intel har starkt fokuserat på att göra deras funktioner som hypertrådning och klockhastighet snabbare medan deras konkurrent utmärker sig på att göra det maximala antalet kärnor möjligt i en enda processor.

Professionella kan ha ett krav där de gör massor av videorendering, bearbetar grafisk programvara som 3DS Max och Maya, som alla förbrukar kärnor som vad som helst. I det här scenariot kommer budgetfaktorn återigen in i bilden eftersom någon studioproffs eller en enskild artist kan överväga att gå för AMD eftersom det är mer kostnadseffektivt.

Du kan köpa en Ryzen Thread-ripper 1950X för 999 $, vilket är extremt billigt jämfört med hur mycket Intel kräver för sina processorer. Motsvarande är Intel i9-kärnchips som går hela vägen upp till $ 1 999 för videoåtergivning. Deras processorer erbjuder mer kärnor, är mer energieffektiva på lång sikt, men kostnaden för att ställa in en PC exklusivt för detta ändamål kan vara en dyr affär.

Bortsett från dessa faktorer bör du också överväga att använda en kylare som är minst $ 120 eller så för att hålla dessa kraftfulla chipsets igång vid en anständig temperatur. Den nedre änden är återigen ett starkt samtal för AMD eftersom även Ryzen 5 eller 7 kan göra bättre videogengivelse på grund av fler kärnor. Det är enbart en debatt mellan budget och prestanda, för om din plånbok tillåter det kan du överväga att gå till Intels avancerade i9 för att få mest prestanda; om inte finns AMD.

Vinnare - AMD

Tillgänglighet och kompatibilitet - MOBO-support är viktigt

AMD vs Intel - vilken är för dig debatten fortsätter när vi kommer till den punkt där det är viktigt att ha en anständig kylningslösning och ett moderkort för att slutföra din installation. Tillgänglighetsfaktorn är en enorm influencer eftersom du i de flesta länder förmodligen hittar fler Intel-processorval än AMD på grund av bristen på popularitet bland köpare. Företaget spenderar också mycket på sin marknadsföringsbudget på annonser och erbjudanden som AMD inte fokuserar på.

Du ska para ihop ditt moderkort med det bästa alternativet som finns, speciellt om du har planer på att överklocka ditt val av processor. Du kommer att stöta på ett annat bakslag vid den här tiden eftersom även populära företag som MSI, Asus och Gigabyte gör mindre antal moderkort för AMD jämfört med Intel. De tillhandahåller moderkort till olika prispunkter, men det tillgängliga valet är ganska begränsat.

Baserat på din plats kan det finnas några problem när det gäller att hitta ett service- eller garanticenter för din AMD-chipset. Intel har dock en global närvaro och ger bättre kundsupport, vilket gör det lättare att få en ersättare om det behövs. Trots alla dessa nackdelar har AMD lyckats komma ikapp med sina Ryzen-produkter med ett bättre utbud. Det är inte en deal breaker om du har bestämt dig för att följa AMD för dina specifika krav eftersom du kan köpa från någon butik eller till och med importera den via Newegg.

Vinnare - Intel

Everyday Computing - En enkel lösning

Vare sig det är en i3 eller en Ryzen 5, så kan du faktiskt välja vilken processor som helst för vardagligt datorarbete som att surfa på nätet, titta på filmer och avslappnat spel med Counter-Strike eller Dota 2. Alla användare förväntar sig att deras webbläsare är snabba när de är online , håll flera flikar öppna utan att sakta ner och kunna titta på 4K-filmer utan fördröjning eller hicka.

Varje aspekt kommer att mötas av båda processorerna, men om du vill spela på en budget är APU-processorerna från AMD Ryzen ett fantastiskt val till en budget. Med fler trådar utmärker Intel sig på att låta dig göra ditt dagliga datorarbete lätt medan Ryzen gör detsamma med många kärnor att välja mellan.

I de flesta fall kommer du knappast att kunna skilja på en i5-processor och Ryzen 5 under daglig användning. De kan sakta ner i vissa uppgifter medan den ena kan vara snabbare än den andra under vissa operationer, men det hjälper inte mycket att gå djupt in i det. Om du vill ha en enkel upplevelse för daglig användning, gå med vilken processor som helst, men om spel finns på dina kort väljer du APU-processorn.

Vinnare - Slips

Den stora domen

Tidigare brukade scenen vara helt annorlunda eftersom Intel dominerade scenen med mer kraftfulla processorer medan FX-processorerna från AMD vacklade mycket när det gäller prestanda. De blev lika konkurrenskraftiga sedan Ryzen lanserades och Thread-ripper tog kampen direkt till Intel Core i9-processorer.

För den budgetmedvetna spelaren är AMD ett fantastiskt val och det är också ett genomförbart alternativ för videogengivning och andra processorer som kräver användning av alla kärnor som finns tillgängliga på en CPU. Intel är en allround, vare sig det är spel, rendering eller att ha två dussin flikar öppna samtidigt medan du gör din forskning online.

Om du älskar att anpassa din dator med olika moderkort och svalare alternativ, bör Intel tillfredsställa dig bättre, medan AMD har unika funktioner i sin MOBO som erbjuds av tillverkare. AMD vs Intel - vilken som är för dig är helt beroende av ditt användningsscenario, budget och prestanda som du förväntar dig av din dator.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found