Guider

Windows 10-mikrofon fungerar inte - Hur man fixar det

Det finns ett antal saker som kan få din Windows 10-mikrofon att sluta fungera som den ska. Detta kan orsakas av felaktig installation av vissa drivrutiner efter en systemuppdatering. Det kan också hända när du av misstag inaktiverar några av Fönstrets mikrofonfunktioner.

En mikrofon kan också sluta fungera till följd av maskinvarufel och i sådana fall är det enda sättet att åtgärda det genom att ta din dator till en professionell tekniker. Men innan du kommer till det bör du överväga att testa metoderna nedan.

Se även: Aktivitetsfältet i Windows 10 fungerar inte - hur man fixar det

Metod 1: Felsök ljudproblem

Detta är förmodligen det första du bör göra när du har problem med din mikrofon eller ditt ljudsystem. Innan du försöker fixa din dator, ge den en chans att fixa sig själv.

Din dator är tillverkad på ett sådant sätt att den själv kan diagnostisera och upptäcka eventuella bakomliggande problem som kan störa dess normala funktion. Det bästa av allt är att det också kan fixa sig själv i händelse av att ett fel upptäcks under en diagnostisk genomsökning.

Felsökningsverktyget är ett inbyggt verktyg så att du enkelt kan köra det genom att högerklicka på ljudikonen i aktivitetsfältet. Ett litet popup-fönster kommer att uppstå och därifrån klickar du på "Felsök ljudproblem".

Verktyget gör en genomsökning av hela systemet och om ett problem upptäcks kommer det att rekommendera de alternativ som kan hjälpa till att lösa problemet.

Metod 2: Se till att mikrofonen är påslagen i Windows 10-inställningar

Som jag nämnde tidigare ibland kan du av misstag inaktivera några av funktionerna i din mikrofon. För att säkerställa att detta inte är fallet måste du komma åt mikrofonfönstrets inställningar.

Följ dessa steg för att göra det:

 • Tryck på Win + I , så kommer du till inställningarna.
 • Klicka på Sekretess och sedan på Mikrofon.

 • Klicka på Aktivera om du upptäcker att mikrofonen är inaktiverad.

Härifrån kan du också välja de appar som har åtkomst till din mikrofon, så om du upptäcker att en app som är mikrofonberoende som Skype är inaktiverad kan du aktivera den.

Metod 3: Kontrollera mikrofondrivrutinen på Windows 10

Om du nyligen uppdaterade din Windows och efter uppdateringen slutade din mikrofon att fungera kan det vara ett drivrutinsproblem.

Att ha de senaste drivrutinerna är mycket viktigt, för om du har en drivrutin som är föråldrad kan hela ditt ljudsystem inte fungera inklusive din mikrofon.

Du kan se status för din förare genom att följa dessa steg:

 • Gå till Start-menyn, skriv "Enhetshanteraren" i sökrutan.
 • Klicka på “Ljudvideo- och spelkontroller” i listan över enhetshanterare.
 • Högerklicka på tillgängliga ljuddrivrutiner och välj "Egenskaper"

Du kommer att kunna se om din förare är uppdaterad eller inte. Om den inte är uppdaterad måste du uppdatera den.

Metod 4: Kontrollera ljudinställningen

En annan anledning till att din mikrofon kanske inte fungerar är att mikrofonnivåerna har ställts in för låga i ljudinställningarna.

 • För att åtgärda detta högerklickar du på ljudikonen i aktivitetsfältet och klickar på “Ljud”.
 • Under fliken Inspelning > Mikrofon > Egenskaper.
 • Dra de två skalorna på nivåflikarna till höger för att öka mikrofonnivån och öka.

Metod 5: Gör en mikrofon till en standardenhet

För att göra detta måste du gå till kontrollpanelen.

 • Klicka på Win + X
 • Välj Kontrollpanelen> Ljud
 • Gå till fliken Inspelning> Mikrofon
 • Välj "Ange standard" -

Om metoderna som anges ovan inte fixar din mikrofon på Windows 10, överväg att ta din dator till en tekniker som vi diskuterade tidigare.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found